Woordjes leren

Er zijn 100 dingen die je kunt bedenken die leuker zijn om te doen. Woorden en zinnetjes Duits, Engels, Frans leren.  Pfff. Hieronder een aantal tips om er toch het beste van te maken.

Afdekmethode

 1. Kijk heel goed naar het woord of de zin in het boek, hoe wordt het gespeld?
 2. Lees de betekenis en probeer er een voorstelling ervan te maken.
 3. Bijvoorbeeld: soleil = zon. Denk aan de zomer, lekker op het strand Of: to halt = tegenhouden. Zie jezelf iets met de hand tegenhouden
 4. Schrijf het woord of de zin daarna voor de eerste keer op een blaadje, zonder in het boek te kijken.
 5. En schrijf het woord of de zin dan nóg een keer op, zonder op je blaadje of in het boek te kijken. Lukt dat niet, dan even spieken!
 6. Ga zo door met elk woord en elke zin!
 7. Dek dan de vreemde woorden of zinnen af met een A4tje. En probeer de Nederlandse woorden/zinnen te vertalen naar de vreemde taal met de geheugensteuntjes (de voorstelling die je ervan had gemaakt)
 8. Schrijf de woorden en zinnetjes steeds weer opnieuw op (zorg dat je veel papier bij de hand hebt) tot je ze kunt dromen!

Doe dit met alle woorden en alle zinnen!!! Niet leuk? wel effectief ?!

TIPS:

 • STOP als het je niet lukt om je te concentreren of als je te veel tegenzin hebt. Ga even wat anders doen, spreek met jezelf het tijdstip af waarop je WEL met aandacht aan de slag gaat. Probeer dan, zo goed en zo kwaad als het gaat, plezier en aanvaarding te brengen in het feit dat je woordjes moet leren. En beloon jezelf met iets leuks als het gelukt is!
 • Houd de hoeveelheid woorden en/of zinnen die je per keer moet leren beperkt! Dat maakt het draaglijk. Elke dag standaard 30 minuten woordjes/zinnen inplannen voor een van de talen werkt het best.
 • Maak een planning met herhaal momenten. Deel de lijst op in brokken van x-aantal woorden/zinnen, goed voor 30 minuten leerwerk.
 • Herhaal de woorden/zinnen waarmee je moeite hebt.
 • Schrijf de moeilijke zinnen en woorden op een blaadje met de vertaling. Leg het blaadje naast je bed. En kijk voor je gaat slapen en ´s ochtends vroeg even naar dit blaadje.
 • Maak onder het eten indruk op je ouders  door een paar pas geleerde woorden of zinnen te gebruiken, ook dat is herhalen!
 • Zet tijdens het leren een lekker geurtje neer (wierook, parfum, bloem, aftershave) en zet dit geurtje vervolgens ’s avonds naast je bed, gegarandeerd dat het je helpt te onthouden!
 • Dag voor de toets: vroeg gaan slapen, vroeg op en fff herhalen!

Sites om woordjes en zinnetjes te oefenen:

www.wrts.nl
www.woordjesleren.nl

 • in wrts kun je woordenlijsten importeren uit Stepping Stones, Grand Lignes etc. (n.b. zelf invoeren werkt wel beter!!! )
 • in wrts kun je ook horen hoe woorden en zinnen worden uitgesproken (niet altijd even goed, maar toch!)
 • woordjesleren.nl is handig als je écht geen tijd hebt om woorden in te voeren;  je vindt er heel veel lijsten, ook Cambridge Engels.

Let op: als je zelf woorden en/of zinnen invoert, zorg dan wel dat je dit zorgvuldig doet (vergeet vooral niet accenten, leestekens, hoofdletters etcetera)!

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *