Studiekeuzeadvies

 • /
 • Studiekeuzeadvies

Voor middelbare scholieren én ‘studie-switchers’

Binnenkort kiezen?

Sta je voor de keuze van een vervolgopleiding? Nadert het moment van studiekeuze snel en voel je de druk? Weet je nog niet wat je wilt doen? Twijfel je ondanks ideeën, of moet je wellicht haast maken vanwege een numerus fixus? Of ben je al begonnen aan een studie en ontdek je nu dat het toch niet jouw studie is?

In één keer de juiste keuze!

Een vervolgopleiding kiezen kan uitdagend zijn. Vooral met het grote onderwijsaanbod in Nederland. Hoe bepaal je nu waar je écht op je plek bent en waar je gelukkig van wordt?! In één keer de goede keuze maken is natuurlijk wat je het liefst wilt, om teleurstelling en onnodige kosten te voorkomen. Ga je van studie switchen? Dan is het des te belangrijker dat je met een zeker gevoel kiest!

De Student Profiel Analyse (SPA)

Jouw cijferlijst op het Voortgezet Onderwijs, jouw eigen interesses en de kwaliteiten die anderen in je zien, geven tot op zekere hoogte inzicht. Maar weet je eigenlijk wel écht waar jij warm voor loopt? Leer jezelf beter kennen en ontdek welke vervolgopleiding op jouw lijf geschreven is! Via een compact maar uiterst gericht studiekeuzetraject, bestaande uit:

 • Student Profiel Analyse (SPA): online assessment, gebaseerd op het DISC-model van Marston, met uitvoerige rapportage
 • 2 uur durend gesprek met professionele studiecoach (het gesprek vindt plaats in Houten, met ouder(s) erbij)

Hoe gaat het in z’n werk?

Het traject kent de volgende 7 stappen:

 1. Na inschrijving nemen we telefonisch contact op om jouw aanvraag te bespreken.
 2. Wil je inderdaad graag studieadvies via TING? Je ontvangt dan per mail een uitnodiging voor het SPA- assessment (online vragenlijst).
 3. Je vult deze digitale vragenlijst in (ca 8 min.), waarbij er geen goed of fout is; het assessment vergelijkt jou niet met anderen, alleen met jezelf. 
 4. Je ontvangt de rapportage (de zgn. Student Profiel Analyse – SPA) per mail en we plannen een studieadvies-/coachingsgesprek in. De SPA geeft gelijk al veel inzicht in jouw persoonlijkheid, motivatie, talenten, voorkeuren en sterke en minder sterk ontwikkelde punten.
 5. Voorafgaand aan het gesprek lees je de profielanalyse aandachtig door en bespreekt de inhoud met je ouders, en misschien broer, zus, vriend(in): is het herkenbaar wat je over jezelf leest?! 
 6. Je komt samen met je ouder(s) naar het adviesgesprek (2 uur) in Houten, bij Utrecht onder leiding van een gecertificeerd studiekeuzeadviseur. Het gesprek onthult veel over jouw talenten,  voorkeursgedrag en motivatoren en welke ’taakaccenten’ en beroepen bij jou passen. Dit helpt om te voorspellen of jij je gelukkig gaat voelen binnen een bepaalde studierichting. Vaak bevestigt het ook ideeën die je zelf al had, maar niet onder woorden kon brengen richting je omgeving.
 7. Met behulp van de Studie Keuzegids onderzoeken we elke mogelijke opleiding zorgvuldig, aan de hand van jouw SPA. Je gaat na afloop van het gesprek  geïnspireerd en zelfverzekerd (‘Yes, hier kan ik mee verder!’) de deur uit met jouw persoonlijke top-5 van studies. En met de juiste vragen voor de open en meeloopdagen van de verschillende opleidingen!

Wat kost het je?

€ 295,-

Wat krijg je:

 • een gevalideerde SPA-rapportage, op basis van het DISC-model, die inzicht geeft in (o.m.) je intrinsieke motivatoren, voorkeuren, talenten.
 • carrièrerichtlijnen om je een beeld te geven welk soort taken, beroepen en werkomgeving(en) goed passen bij jouw gedragsprofiel.
 • 2 uur gesprek met studiekeuzeadviseur.
 • een overzicht van je top-5 studies met achtergrondinformatie en tips voor het vervolg, zodat je vast en zeker de juiste keuze maakt.
 • positief zelfbeeld en zelfvertrouwen!

Student Profiel Analyse (SPA)

Dit gevalideerde gedragsassessment, ontwikkeld door Thomas Education, is gebaseerd op de DISC-theorie van Marston. De SPA onderscheidt 4 gedragsstijlen – Dominantie, Invloed, Stabiliteit, Conformiteit (DISC) – die inzicht geven in hoe jij taken oppakt en reageert op situaties. De SPA biedt jou (en je ouders) inzicht in je gedrag en wat jou motiveert, wat – heel praktisch – helpt bij het kiezen van een passende studie. Bovendien kan de SPA bijdragen aan een beter begrip tussen jou en je ouders, omdat het diepgaand inzicht geeft in wie jij echt bent en waar jij voor gaat (en staat)!