Studiekeuzeadvies

 • /
 • Studiekeuzeadvies

Voor middelbare scholieren én ‘studie-switchers’

Binnenkort kiezen?

Komt het kiezen van een vervolgstudie ineens snel dichterbij? En heb je nog geen idee wat je wilt gaan doen? Of heb je wel ideeën maar overheerst toch de twijfel? Moet je wellicht wat extra haast maken vanwege een numerus fixus op bepaalde opleidingen? Of ben je aan een studie begonnen en er inmiddels achter gekomen dat dit toch niet ‘jouw studie’ is?

In één keer de goede keuze maken!

De juiste studiekeuze maken kan best lastig zijn. Veel jongeren zien door de bomen het bos niet meer. Het onderwijsaanbod in Nederland is dan ook erg groot. Hoe bepaal je nu waar je écht op je plek bent en gelukkig van wordt?! In één keer ‘goed kiezen’ is natuurlijk wat je het liefst wilt. Een ‘verkeerde keuze’ brengt immers onnodige kosten en teleurstelling met zich mee. Ga je van studie switchen? Dan is het des te belangrijker dat je met een zeker gevoel kiest!

Met de Student Profiel Analyse (SPA)

Jouw cijferlijst op het Voortgezet onderwijs geeft tot op zekere hoogte inzicht in waar je wel en niet goed in bent. Ook interesses spelen een belangrijke rol bij het maken van een keuze. Goed om te weten natuurlijk, maar weet je eigenlijk wel wie je echt bent? Waar jij goed in bent en warm voor loopt? Leer jezelf beter kennen en ontdek welke studie ECHT bij jou past! Via een compact maar uiterst gericht studiekeuzetraject, bestaande uit:

 • Student Profiel Analyse (SPA): online assessment en uitvoerige rapportage
 • 2 uur gesprek met professionele studiecoach (het gesprek vindt plaats in Houten of Apeldoorn)

Hoe gaat het in z’n werk?

Het traject kent de volgende 6 stappen:

 1. Nadat je je hebt ingeschreven om het studiekeuze-traject te doen nemen we eerst telefonisch contact op, om jouw hulpvraag goed door te spreken.
 2. Vervolgens krijg je via de mail een uitnodiging voor een assessment (online vragenlijst).
  Je vult deze digitale vragenlijst in, waarbij je telkens aangeeft wat het meest en wat het minst bij je past. Het is géén test en er is geen goed of fout. Het vergelijkt jou niet met anderen, alleen met jezelf. (Gemiddelde duur van het invullen: ca. 8 minuten)
 3. Je ontvangt de resultaten van het assessment (de zogenoemde Student Profiel Analyse – SPA) per mail en we plannen een afspraak voor het coachingsgesprek. Dit rapport geeft gelijk al heel veel inzicht in wie jij bent, wat jou motiveert en wat jouw persoonlijke talenten zijn, evenals je sterke en zwakke(re) punten.
 4. Voorafgaand aan het coachingsgesprek vragen wij je om de profielanalyse aandachtig door te lezen en de inhoud te delen met je ouders of vrienden; om te vast te stellen wat het meest herkenbaar is.
 5. De (2 uur durende) coachingssessie heeft veel weg van een ontdekkingsreis!
  In het eerste deel van het gesprek kom je ineens veel over jezelf te weten: jouw talenten, jouw voorkeursgedrag, jouw motivatoren, welke taakaccenten/en of beroepen bij jou passen. Dit zijn belangrijke aanwijzingen, om te voorspellen of jij het straks naar je zin gaat hebben (lees: echt blij wordt) binnen een bepaalde studierichting. Vaak krijg je een gevoel bevestigd dat je al eerder had over jezelf, maar niet onder woorden kon brengen richting je ouders. De informatie versterkt je zelfbeeld en geeft meteen een stukje zelfvertrouwen: ‘YES, dat ben ik!’ Vervolgens ga je met de daadwerkelijk studiekeuze aan de slag. Aan de hand van de Studie Keuzegids nemen we elke opleiding grondig door en kijken we welke studies aansluiten bij jouw persoonlijke talenten, competenties, motivatoren, beroepskenmerken en interesses.
 6. Aan het eind van het gesprek ga je – geïnspireerd en met veel zelfinzicht en zelfvertrouwen- de deur uit met jouw persoonlijke top-5 van studies. Je weet welke vragen je moet stellen (gezien jouw voorkeursstijl) tijdens de open en/of meeloopdagen van de verschillende opleidingen.

Wat kost het je?

€ 295,-

Wat krijg je:

 • gevalideerd Student Profiel Analyse (SPA) welke inzicht geeft in je intrinsieke motivatoren en persoonlijke talenten
 • carriere richtlijnen om je een beeld te geven welke taken en werkomgeving passen bij jouw gedragsprofiel
 • per mail een overzicht van je top-5 studies met achtergrondinformatie en tips voor het vervolg
 • 2 uur gesprek met studiekeuze coach

Wat levert het op:

 • weloverwogen top-5 van passende studies
 • inzicht in motivatoren, voorkeursgedrag, taakaccenten, talenten, passende beroepen
 • een positief zelfbeeld en zelfvertrouwen

Student Profiel Analyse (SPA)

Dit is een gevalideerd gedragsassessment dat ontwikkeld is door Thomas Education. Aan de SPA ligt de DISC-theorie van Marston ten grondslag, die 4 gedragsstijlen onderscheidt waarop mensen taken en opdrachten oppakken en op situaties reageren: Dominantie, Invloed, Stabiliteit, Conformiteit (DISC). De SPA geeft jou (en je ouders) glashelder inzicht in jouw gedrag en wat jou motiveert. Dit helpt je – heel praktisch – bij het maken van de keuze voor een studie die bij je past. Bijkomend voordeel is dat de SPA kan helpen om elkaar (je ouders en jij) beter te begrijpen, omdat het veel inzicht geeft in wie jij werkelijk bent en waar jij voor gaat.