Toetsweekplanner

Heb jij al een strak toetsweekplan?

Het maken van een slimme planning voor de toetsweek is een vak apart, aangezien veel schoolvakken min of meer gelijktijdig – en heel intensief – jouw aandacht vragen. Zowel in de weken voorafgaand aan de toetsweek als tijdens de toetsweek zelf.

Een goed uitgebalanceerd leerschema voor de toetsweek houdt rekening met álles: jouw normale huiswerk, opdrachten die je nog moet inleveren, hobby’s, andere privéafspraken en jouw studiebelasting (het moet immers wel te doen blijven😊!)

Belangrijk om te beseffen is dat de toetsweekplanning echt een apart instrument is, naast het gebruik van de TING planagenda. Zie het zo: jouw (goed bijgewerkte) planagenda is eigenlijk het startpunt. Ideaal gezien vullen ze elkaar aan waarbij de planagenda voor reguliere taken en afspraken is, terwijl de toetsweekplanning specifiek gericht is op de voorbereiding op de toetsen.

Hieronder volgt een voorproefje van hoe je in 7 stappen een succesvolle toetsweekplanning maakt. Elders op deze pagina kun je bovendien twee handige formats downloaden om een slimme toetsweekplanning te maken.

Sneak preview: in 7 stappen naar een succesvolle toetsweek!

  1. Verzamel noodzakelijke gegevens zoals: datum start toetsweek, welke vakken worden getoetst en welke stof? Controleer de volledigheid van je aantekeningen en stencils.
  2. Inventariseer de leerstof en bereken de benodigde leertijd. Dit doe je door de leerstof op te delen in blokjes van 30 minuten leertijd en daarna bij elkaar op te tellen. Download het format ‘Toetsweek-inventarisatielijst’ om hiermee aan de slag te gaan.
  3. Bereken de beschikbare leertijd, gezien hobby’s, andere bezigheden, jouw gewone huiswerk en opdrachten die nog ingeleverd moeten worden, net voor of net na de toetsweek.
  4. Zorg ervoor dat de totale tijd die je nodig hebt om te leren (stap 2) ongeveer hetzelfde is als de tijd die je beschikbaar hebt (stap 3); stem dit op elkaar af. Als dit niet het geval is, kun je overwegen om minder te leren, meer tijd vrij te maken, of eerder te beginnen met leren.
  5.  Zet je leerschema/succesplanning in elkaar. Download het format ‘Toetsweekplanning’ om hiermee aan de slag te gaan.
  6. Ga aan de slag met leren, oefenen en herhalen.
  7. Tijdens de toetsweek zelf zet je de puntjes op de i. Tussen de toetsen door bereid je je voor op de toets van de volgende dag. Het is belangrijk om gefocust te blijven.

Onderbouw / Bovenbouw!

  • Zit je in de onderbouw? Zorg dat je planning uiterlijk 2,5 week voor de toetsweek klaar is! Zit je in de bovenbouw? Zorg dat je planning uiterlijk 4 weken voor de toetsweek klaar is.
  • Het kan vooral de eerste keer fijn zijn om hulp te krijgen van ouders, een huiswerkcoach of docent bij het maken van je toetsweekplanning. Vaak lukt het dan om voor de volgende toetsweek jouw planning al (veel) zelfstandiger te maken.

Training ‘Toets-/tentamenweekplanning maken’

Wil je liever hulp van iemand anders dan je ouders? Soms werkt dat nou eenmaal beter 😉. Meld je dan aan voor de (online) training ‘Toets-/tentamenweekplanning maken!’ Je doorloopt de 7 stappen onder leiding van een TING-coach. Samen werk je toe naar een succesbewuste planning voor jouw toetsweek. Tarief: € 65,-. Werk je met de TING planagenda? Dan geldt het speciale tarief van € 39,50. 

Voor scholen

De trainingen ‘Leren plannen in de TING planagenda’ en ‘Toets-/tentamenweekplanning maken!’ verzorgen wij ook in-company: in de klas. In dat geval maken we, in overleg met u, een programma op maat. Bijvoorbeeld een workshop van een dagdeel of een één- of meerdaagse training, voor één of meer klassen, onder- en bovenbouw. Neem vrijblijvend contact met ons op via info@ting.nl.

DOWNLOAD ‘Toetsweekformats’

Vul hieronder je naam en e-mail in.
Na ‘Downloaden’ vind je ons gratis PDF bestand als zip-bestand in je downloadmap.