Word je eigen leider

Ontdek de leider in jezelf!

Met het ‘Word je eigen leider!’-programma, geïntegreerd in de huiswerkbegeleidingsuren, reflecteer je op jouw huiswerkaanpak, maak je bewuste keuzes en neem je zelf verantwoordelijkheid.

De huiswerkcoach moedigt je aan om de leider in jezelf te ontdekken, die soms verstopt is achter persoonlijke ‘plaatjes’: belemmerende (onware) gedachten zoals ‘ik kan er toch niets aan doen dat ik ADHD heb’, ‘het ligt aan mijn docent Engels’, ‘mijn klasgenoten leiden mij alsmaar af’, ‘het zit in mijn genen dat ik geen wiskunde kan’ enzovoort. Pff, wat een ruis op de lijn met jouw innerlijke leider!

We moedigen je aan te focussen op wat wél mogelijk is, waarbij je (onder meer) kennismaakt met de ‘Zeven eigenschappen die jou succesvol maken’ (gebaseerd op het boek van Sean Covey) en de praktisch toepasbare wijsheden over de ‘growth en de fixed mindset’ van Carol Dweck.

Succesvol en gelukkig op school én daarbuiten

De zeven gewoonten en de growth mindset vertaald naar school en huiswerk:

  1. Wees proactief: stop met slachtofferdenken, zoals ‘dat ik grammatica niet begrijp komt door die docent die niet goed kan uitleggen’ of ‘ik kon niet me niet voorbereiden want de oefentoets lag in mijn kluisje’ etc. Onderzoek wat je zélf wel of anders kunt doen en vergroot zo je invloed in plaats van dat je het jou laat overkomen.
  2. Begin met het eind in gedachten: vóór je aan huiswerk, een project of een nieuw schooljaar begint bedenk: wat wil ik bereiken? Waar word ik blij van? Zie het voor je! Een duidelijk doel helpt je gerichte stappen te zetten en je energie te richten op wat echt belangrijk voor jóu is.
  3. Belangrijke dingen eerst: dit gaat over prioriteiten stellen. Bedenk voordat je begint aan je huiswerk wat echt het allerbelangrijkste is vandaag. Start daarmee. Eenmaal het belangrijkste klaar? Dan glijdt de stress van je af en ontdek je dat je zelfs vrije tijd overhoudt!
  4. Denk win-win: werk positief en constructief samen met je klasgenoten. Zorg ervoor dat iedereen profiteert van de samenwerking. Geef elkaar opbouwende kritiek.
  5. Eerst begrijpen, dan begrepen worden: voordat je anderen wilt overtuigen van jouw standpunt????, luister (actief en met aandacht) om die ander echt te begrijpen. Door begrip te tonen, verbetert de communicatie. Zo bereik je meer!
  6. Synergie: Synergie wordt vaak uitgedrukt als 1 + 1 = 3 ???? Dit betekent dat je samen met anderen meer kunt bereiken dan ieder voor zich. Wees nieuwsgierig naar hoe ieders unieke bijdrage jullie eindresultaat kan versterken. Werk geïnspireerd samen en waardeer elkaar.
  7. Houd de zaag scherp: zorg goed voor jezelf! Vind de balans tussen school en ontspanning, eet gezond, beweeg, geniet van hobby’s, ontspan met vrienden, leg je telefoon wat vaker weg, zink weg in de stilte of in mooie muziek en gun jezelf die rustmomenten.

Covey’s achtste eigenschap ‘Volg je innerlijke stem’ (uit het boek ‘De 8ste eigenschap’) komt in de huiswerkcoaching ook langs. Ontdek wat echt bij je past, gebruik dit als je kompas en handel van daaruit. Zo voeg je jouw unieke waarde toe aan de wereld.

*Stephen Covey’s wereldwijd bekende boek voor volwassenen, ‘De zeven eigenschappen van effectief leiderschap’, is door zijn zoon Sean bewerkt voor tieners naar het boek: ‘Zeven eigenschappen die jou succesvol maken!’, met een werkboek erbij. Aanrader om te lezen!

TING huiswerkcoaching:
in 5:37 minuten een compleet beeld!