3 tips voor sneller lezen en beter begrijpen

In deze laatste periode van het jaar, waarin er nog veel werk verzet moet worden, kun jij het ongetwijfeld heel goed gebruiken om sneller te (leren) lezen en een tekst beter te begrijpen. Maar hoe doe je dat? Het geheim van de smid: gebruik je ogen efficiënter!
Hoe kun je meer onthouden van een boek of tekst, en tegelijkertijd overzicht houden? En hoe zorg je voor focus, tijdens het opnemen en verwerken van informatie? We lezen met onze ogen. Dat is duidelijk. Maar wist je dat om informatie sneller te lezen en accurater te verwerken het belangrijk is om je ogen efficiënter te gebruiken?! Lees de drie tips!

1. Begeleid je ogen.

Langzaam lezen komt doordat onze ogen de neiging hebben terug te springen naar woorden die ze net gelezen hebben. Deze automatische terugsprongetjes verbeteren het tekstbegrip niet en vertragen de snelheid van lezen enorm. Lees daarom met een pen of vinger! Verhoog je leessnelheid en tekstbegrip door een pen of vinger onder de tekstregels te laten bewegen. Dit klinkt je misschien als ‘groep 3 basisschool’ in de oren, maar probeer het! Als je ogen in staat zijn de beweging van de pen vloeiend te volgen, blijk je maar liefst twee keer zo snel teksten op te nemen en verwerken.

Je ogen zullen wel wat moeten wennen aan de hogere leessnelheid. Je kunt je oogspieren trainen met behulp van een metronoom (of metronoom app, B’metronome). Pak een willekeurige tekst op A4 formaat. Zet de metronoom op 50 piepjes per minuut. En zorg er vervolgens voor dat je bij ieder piepje met je vinger aan het eind van de regel bent. Dit doe je gedurende 20 seconden. Volg dan het volgende ‘schema’: 60 piepjes per minuut > 15 seconden, 80 piepjes per minuut 15 seconden, 100 piepjes per minuut, 15 seconden. En sluit af met 50 piepjes, 15 seconden. Doe deze oefening – met metronoom en tekst – elke dag gedurende twee weken; je zult merken dat je door dit oefenen daadwerkelijk sneller gaat lezen.

2. Lees meerdere woorden tegelijk.

Makkelijk gezegd maar hoe doe je dat? Om dit voor elkaar te krijgen, moet je jouw blikveld verbreden. Probeer meerdere woorden tegelijk te lezen, in plaats van woord voor woord. Hoe meer woorden je tegelijk kunt zien en begrijpen, hoe sneller je kunt lezen en je begrip zal vergroten. (Dit vereist natuurlijk wel wat training!)

3. Versmal de regels die je leest.

Als je toch al bezig bent om meerdere woorden tegelijk te lezen, dan kun je er de volgende truc aan toevoegen om nog sneller te lezen (en te begrijpen). Als je begint aan een tekst, dan kijk je niet naar het eerste woord, maar naar het derde woord van de regel. Waarom? Omdat jij, wanneer je naar het eerste woord kijkt, als het ware ook het witte gedeelte (de kantlijn) ‘meeleest’ en dat kost tijd. Precies zo kun je ook lezen tot en met het een na laatste woord van de regel. Terwijl jij dus bewust de leesregel versmalt, lezen je ogen ondertussen toch alle woorden!

Bron: ‘Lezen, weten en niet vergeten’, Mark Tigchelaar

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *